El Teatre Plaza va acollir el passat 12 d’abril la gala de lliurament de la tretzena edició dels Premis Ciutat de Castelldefels que reconeixen a les persones o entitats ciutadanes que han contribuït a difondre “els valors de la llibertat, la igualtat, la solidaritat el progrés i el civisme o bé que presenten una trajectòria exemplar en aquest àmbits.

La cerimònia va ser presentada per la periodista Elisenda Roca, i va comptar amb les actuacions de la cantant Carmen Porcar, acompanyada a la guitarra per Alex Miralles, i de l’Escola Municipal de Dansa.

Els Premis Ciutat de Castelldefels van néixer amb la voluntat de valorar la contribució de la ciutadania a una ciutat i a un món millors. Els premis Ciutat de Castelldefels, que es divideixen en quatre categories, han fet les següents distincions en aquesta edició de 2019.

• Premi Ciutat de Castelldefels al Foment dels Valors Socials i Cívics 2019

El guardó ha estat per l‘Associació Musical de Castelldefels

Amb quinze anys de trajectòria, l’associació està consolidada i integrada a la vida cultural de la ciutat. Comparteixen l’amor a la música amb els seguidors i conciutadans. De 9 a 40 músics configuren una banda musical amateur, però amb una qualitat que la situa dins les tres millors bandes musicals del Baix Llobregat i potser de les set millors bandes del panorama català.

 

• Premi Ciutat de Castelldefels d’Economia i Innovació 2019

La doctora Sílvia Carrasco ha estat la guanyadora del premi d’Economia.Directora de Transferència de Coneixement i Tecnologia de l’ICFO. En aquesta funció ha desenvolupat una extraordinària tasca de promoció d’activitats de gran importància econòmica i social per a la ciutat de Castelldefels.

Des de 2010 fins a l’actualitat, el departament que dirigeix ha creat empreses de base tecnològica que han iniciat les seves activitats a Castelldefels i han ofert importants oportunitats de contractació a joves de la ciutat. Actualment, el seu departament està incubant nous projectes de futures empreses. Desenvolupa programes de promoció del talent jove i de formació d’emprenedors agrupats sota el nom “De la Ciència a la Empresa”, que fa formació d’emprenedoria a joves i els ofereix oportunitats de desenvolupament  professional en l’àmbit de la innovació a partir de la recerca científica. L’objectiu de Sílvia Carrasco  és el d’apoderar ciutadans i ciutadanes en els avenços de la ciència i la tecnologia.

 

• Premi  Ciutat de Castelldefels 2019

El premi ha estat per Jordi Canillo. Llibreter de la nostra ciutat durant els últims 30 anys. És en aquest 30è any de la llibreria que en Jordi Canillo es jubila i passa el relleu als seus nebots. Químic de professió i apassionat per la lectura, fa 30 anys va donar un giral negoci familiar i va decidir transformar l’antiga merceria de la seva àvia en una llibreria. Apoc a poc, va anar omplint la seva llibreriade llibres, sempre atenta les peticions dels seus clients fins a convertir-la en undels espais de difusió de la cultura i de trobada de lectors de la nostra ciutat. Amb un caràcter afable ha fet recomanacions literàries a tots els públics i ha impulsat tertúlies i l’amor per la lectura a diferents generacions que el recorden amb efecte. Amb cura de bibliotecari, ha mantingut un fons molt extens de literatura clàssica, contemporània i de divulgació, que ha aconseguit despertar la curiositat i l’interès d’aquelles persones que s’han apropat a visitar-lo.

 

• Premi Especial Ciutat de Castelldefels 2019

La guanyadora ha estat Elena Congost. Elena Congost va néixer el 20 de setembre de 1987 a Barcelona amb una malaltia visual degenerativa hereditària. La seva visió va començar a deteriorar-se en edat escolar. Actualment és mestra d’escola. El 2011 va guanyar el premi de millor atleta discapacitada femenina al campionat d’esports de Castelldefels. El 2013 fou premiada amb la medalla de plata de la Real Ordre al Mèrit Esportiu.

Congost és atleta discapacitada de classe T12/B2, membre del club atlètic L’Hospitalet Atletisme ISS a L’Hospitalet de Llobregat. Al Campionat Mundial IPC del 2002 a França, va acabar setena en salt de llargada F12. El 2003 va ser cinquena als 100 metres i al salt de llargada dels Campionats Europeus d’Atletisme; va guanyar una medalla d’argent als 4×400 metres relleus i un 5è lloc en el salt llargada als Mundials d’Atletisme BSA al Quebec. Va ser setena en la cursa de 200 metres dels Jocs Paralímpics 2004. El 2006 va ser cinquena en la cursa de 800 metres del Campionats Mundials d’Atletisme. El 2007 va acabar tercera als 600 metres del 2n Míting Internacional per a Atletes Discapacitats. Va competir als Jocs Paralímpics 2008, on va acabar sisena en la cursa de 1.500 metres. El 2011 va acabar tercera en 800 metres T12 dels Mundials d’Atletisme IBSA a São Paulo.

Al Mundial d’Atletisme 2012 va guanyar una medalla de plata en 1.500 metres T12. Amb vint-i-quatre anys va guanyar una medalla de plata a la cursa de 1.500 metres dels Jocs Paralímpics 2012. El juliol de 2013 va participar en els Campionats de Món d’Atletisme IPC.

El jurat ha decidit a més concedir una menció especial honorífica en aquesta categoria a Adolf Juncosa. Membre des de fa més de 30 anys de la Creu Roja de Castelldefels, vicepresident de l’Associació Casal Rafael Casanova i fundador de les Aules d’Extensió Universitària UPC Castelldefels. Adolf Juncosa va morir el passat 9 de setembre de 2018, a l’edat de 83 anys. Aquest premi representaria un reconeixement a títol pòstum de la seva contribució al benestar dels ciutadans i ciutadanes de Castelldefels. El premis va ser recollit pels seus fills Balma i Gabriel Juncosa.

Els premis Ciutat de Castelldefels han integrat per segon cop un procés de participació ciutadana que es va desenvolupar a través del web premis.castelldefels.org.

Un cop la Comissió de Propostes va elevar una selecció de la totalitat de les nominacions, la ciutadania va poder emetre la seva valoració de les diferents candidatures per a cadascuna de les categories. El resultatd’aquest procés es va traslladar al jurat, que l’ha tingut en compte.

Cal recordar que les candidatures havien de ser presentades per terceres persones (físiques, jurídiques, públiques o privades)o a proposta d’un o de diversos membres de la junta d’una entitat o associació, o bé de la Comissió de Propostes creada amb aquest fi. No podien ser presentades pels mateixos mereixedors del guardó, ni tampoc podien presentar-se candidatures a dues o més seccions.